Blusdekens

Met een blusdeken kun je een vlam doven door de vlam af te dekken met de deken. De deken zal aanvoer van zuurstof afsluiten waardoor het vuur zal doven. Het is dan ook raadzaam om de deken goed af te sluiten rondom de vuurhaard.

Ook brandende personen kunnen goed geblust worden met een blusdeken. Hiervoor houd je de deken aan de hoeken vast waarbij de deken over de handen gerold worden om verbranding van de handen te voorkomen. houd de armen gestrekt om zoveel mogelijk ruimte tussen het vuur en jezelf te houden. begin met rond om de nek volledig af te sluiten en sla hem dan volledig rond het slachtoffer. Laat bij voorkeur het slachtoffer liggen en wrijf over de deken zodat je de vlammen uit wrijft. Druk alle ruimtes goed aan zodat er geen ruimte meer over blijft voor zuurstof. Haal de deken niet te snel weg want een kleine vlam is zo weer opgelaaid. haal de deken in omgekeerde volgorde langzaam weer weg zonder snel over de deken te kijken of het vuur weg is want voor je het weet laait het weer op in je gezicht. pas als je zeker weet dat het vuur weg is haal je de deken weg en verleen je eerste hulp.

 

Het gebruik van de blusdeken bij een olie en vetbrand is vaak niet aan te raden. Het heeft dan ook de voorkeur de deksel op de pan te leggen. Blusdekens zijn niet veilig in het gebruik met olie en vetbranden. ook vloeistof branden kunnen niet altijd gedooft worden met blusdekens omdat vele niet veilig zijn. (Zie ook veel-onduidelijkheid-over-levensgevaarlijke-blusdekens) Gebruik je toch een geschikte deken laat hem dan op zijn minst een half uur liggen omdat de brand anders weer op kan laaien.

 

De deken is van niet tot slecht brandbaar materiaal gemaakt. Vaak zit er een brandwerende coating of impregnatie middel op. Oudere dekens  (voor 1992) kunnen asbest bevatten en zijn daarom niet langer geschikt. 

 Branddeken

© 2018 Een Veilig Huis. All Rights Reserved.