Vluchtplan

Heb je al een vluchtplan? Met het maken van een vluchtplan bedenk je hoe je moet handelen als er brand in huis is ontstaan. Kun je via de trap naar beneden? Zit de deur op slot? Kun je via een raam naar buiten of moet je dan een sprong maken? Een sprong uit een raam loopt meestal niet goed af. Gebroken benen en rug is vaak het resultaat. Spring dan ook nooit zomaar uit het raam maar probeer eerst een andere weg of wacht op hulp bij het raam. Heb je wel eens nagedacht over de veiligheidsknip op je deur tegen inbrekers? Kom jij er nog wel uit als je niet meer op je benen kunt staan?   

Punten die zeker in een vluchtplan moeten staan zijn

  1. Zoek een veilige route naar buiten die zo snel mogelijk is. Let hierbij op dat je indien mogelijk aan de straatkant naar buiten komt. dan zien omstanders en hulpverleners je het snelste.
  2. Rook stijgt op. kies dan ook bij voorkeur een routen naar beneden
  3. Zorg dat er een backup route is voor het geval de eerste route niet meer mogelijk is. 
  4. Spreek af waar je heen vlucht als ontsnappen niet meer mogelijk is. Een kamer met een raam welke open kan en zichtbaar is vanaf de straat kan tijdelijk een veilige plaats zijn. kinderen zijn geneigd in een hoekje weg te kruipen. leer ze spelenderwijs dat ze naar een vast plek toe moeten gaan als ze niet weg kunnen. 
  5. Spreek een verzamelplaats af waar je elkaar na het vluchten ontmoet. Zo kun je snel zien of iedereen het gered heeft en hoeft de brandweer niet onnodig het huis te betreden op zoek naar mogelijke slachtoffers. 
  6. Spreek af wie voor wie zorgt. Kinderen ouderen en huisdieren kunnen vaak niet uit zichzelf vluchten. Eenmaal buiten ga je nooit meer naar binnen om iemand te redden.
  7. Zorg dat de sleutels altijd beschikbaar zijn bij de buitendeuren en ramen. zoeken naar sleutels vertraagd onnodig de vlucht en kan levens kosten
  8. Sluit tijdens het vluchten alle deuren achter je. Een deur kan wel 20 minuten een brand tegenhouden.
© 2018 Een Veilig Huis. All Rights Reserved.